Değerli arkadaşlar sitemizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Forumu güncel tutmaya ve olabildiğince ilgilenmeye çalışıyoruz. Sitemize girince üye olup ilgilendiğiniz manga konularına mesaj atarsanız seviniriz.

Yok olan canlılar geri dönebilir mi?

3Nokta
Chaotic Neutral
Chaotic Neutral
Mesajlar: 1793
Kayıt: 17 Haz 2010 20:22
Cinsiyet: Erkek
Favori Anime: Brotherhood
Konum: Nirvana

Soyu tükenen bir türü diriltmek artık fanteziden ibaret değil. Peki ama bu iyi bir fikir mi?

Resim
Konu Dışı
Kurda benzeyen ve “Tasmanya kaplanı” adıyla bilinen bu canlı, aslında keseli bir hayvandı –kanguru ve koalaların bir akrabasıydı. 1930’lara gelindiğinde, avlanma nedeniyle soyu tükenmişti.

Güncelleme: 09:49 TSİ 06 Nisan. 2013 Cumartesi

30 Temmuz 2003’te İspanyol ve Fransız bilim insanlarından oluşan bir ekip, zamanı geri döndürdü ve soyu tükenmiş bir hayvanı geri getirdi.

Üstelik bu, yeniden soyunun tükenmesini izlemek için olsa bile... Dirilttikleri hayvan, bucardo veya Pirene yabankeçisi olarak bilinen bir türdü. İri ve güzel bir canlı olan bucardonun (Capra pyrenaica pyrenaica) ağırlığı 99 kiloyu bulur; başından, yumuşak kavisli, gösterişli uzun boynuzlar uzanırdı. Binlerce yıl boyunca, Fransa’yı İspanya’dan ayıran Pireneler silsilesinin yükseltilerinde yaşamış, kayalıkların arasında dolanarak yaprak ve bitki saplarıyla beslenmiş, sert kışlara direnebilmişti.

Sonra silahlar çıktı ortaya. Bucardo nüfusu avcılar yüzünden birkaç yüzyıl boyunca azaldıkça azaldı. 1989 yılında bir tarama yapan İspanyol bilim insanları, sadece bir düzine kadar birey kaldığı sonucuna vardı. 10 yıl sonra, geriye tek bir bucardo kalmıştı: Celia adı verilen bir dişi. Ordesa ve Monte Perdido Ulusal Parkı’ndan yaban hayatı veterineri Alberto Fernández–Arias önderliğinde bir ekip, hayvanı bir kapanla yakaladı, boynuna vericili tasma taktıktan sonra da tekrar doğaya salıverdi. Dokuz ay sonra vericili tasmadan uzun, kesintisiz bir bip sesi geldi: Bu, Celia’nın öldüğünün işaretiydi. Onu, devrilen bir ağacın altında ezilmiş halde buldular. Celia’nın ölümüyle bucardoların soyu resmen tükenmiş oldu.

Resim
Konu Dışı
Klonlayabilirsek eğer, mamutlarla ne yaparız? Biyolog Sergey Zimov, 1996 yılında Sibirya’nın kuzeydoğusunda kurduğu Pleistosen Parkı adlı koruma alanına salınmalarını öneriyor. Zimov, mamut ve Buzul Çağı’nda yaşamış diğer iri otçul hayvanlarla Sibirya bozkırlarının birbirini karşılıklı olarak idame ettiğini öne sürüyor: Hayvanlar çimenle beslenir, ama bir yandan da gübreler ve toynaklarıyla toprağı sürerlerdi. Buraya yeni salınan at, bizon ve diğer otçul hayvanlar şimdiden parkta hâkim olan yosunlu tundralık araziyi, mamutlara ev sahipliği yapabilecek çayırlık alanlara dönüştürmeye başlamış.
Ama Celia’nın Zaragoza ve Madrid’deki laboratuvarlarda saklanan hücreleri ölmedi. İzleyen birkaç yıl boyunca, José Folch önderliğindeki üreme fizyolojisi uzmanlarından oluşan bir ekip bu hücrelerden alınan çekirdekleri, kendi DNA’ları çıkarılmış keçi yumurtalarına enjekte edip, yumurtaları taşıyıcı annelere yerleştirdi. 57 denemeden sonra hayvanların sadece yedisi hamile kalmış, bu yedi hamileliğin altısı düşükle sonuçlanmıştı. Ama bir anne –bir İspanyol yabankeçisiyle bir keçi melezi– Celia’nın klonunu düşük yapmadan taşıdı. Folch ve meslektaşları iki kilo ağırlığındaki klonu sezaryenle aldı. Fernández–Arias yeni doğmuş bucardoyu kollarında tutarken, yavrunun nefes almakta zorlandığını, dilinin ürkütücü bir biçimde ağzından dışarı sarktığını gördü. Nefes almasına yardım etme çabalarına rağmen, Celia’nın kopyası sadece 10 dakika sonra can verdi. Daha sonra yapılan otopside, akciğerlerinden birinde karaciğer büyüklüğünde, fazladan dev bir parça oluştuğu görüldü. Yani, kimsenin yapabileceği bir şey yoktu...

DİNOZORLARIN ARAMIZA DÖNMESİ ZOR
Geçtiğimiz sonbahar, National Geographic Society’nin ABD’de, başkent Washington’daki ana merkezinde kapalı oturum olarak yapılan bilimsel toplantıda tanıştım Fernández–Arias’la. Tarihte ilk kez genetikçiler, yaban hayatı biyologları, doğa korumacılar ve etik uzmanlarından oluşan bir grup, soy diriltme olasılığını tartışmak üzere toplanmıştı. Yapılabilir miydi? Yapılmalı mıydı? Herkes teker teker ayağa kalkıp kök hücrelerle çalışmak, çok eski DNA örnekleri almak ve kayıp genomları yeniden inşa etmek konusunda yaşanan olağanüstü ilerlemeleri dile getirdi. Toplantı ilerledikçe, katılan bilim insanlarının heyecanı da giderek arttı. Bir fikir birliği oluşmaya başladı: Soyu diriltme artık çok da uzak değildi.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde memeli hayvanlar küratörü olan Ross MacPhee, “Her şey kimsenin hayal edemeyeceği kadar hızlı ilerledi ve ilerlemede kat edilen mesafe de yine hayallerin ötesindeydi,” diyor ve, “Düşünmemiz gereken asıl konu, bir türü neden gerçekten geri getirmek isteyebileceğimiz konusu,” diye ekliyor.
Resim
Konu Dışı
Bucardo veya Pirene yabankeçisi, 2000 yılında soyu tükenene dek Pireneler’in yükseltilerinde yaşardı. 2003 yılında araştırmacılar son bucardo olan Celia’yı klonlamaya çalıştı. Celia’nın klonu, doğduktan birkaç dakika sonra öldü.
Jurassic Park’ta dinozorlar eğlenceye hizmet etmek için diriltildiler. Ve bunun sonucunda gelişen ürkütücü olaylar, en azından halk arasında, soyu diriltme düşüncesine gölge düşürdü. Ancak insanlar genelde Jurassic Park’ın saf hayal ürünü olduğunu unutuyor. İşin aslı, bugün diriltme konusunda bir şansımız olan türler, sadece son birkaç on bin yılda soyu tükenen ve geride hasarsız hücreler ya da en azından o canlının genomunu yeniden oluşturabilecek kadar tarihi DNA barındıran kalıntıları olan türler. Doğal çürüme oranları nedeniyle, yaklaşık 65 milyon yıl önce yitip giden Tyrannosaurus rex’in eksiksiz genomuna ulaşma şansımız hiç yok. Teoride, diriltilebilecek türlerin hepsi, insanlığın hızla dünya egemenliğine doğru tırmanışa geçtiği dönemde yok olan türler. Ve özellikle son yıllarda avlayarak, yaşam alanlarını yok ederek veya hastalık yayarak soyların tükenmesine neden olanlar da, biz insanlarız. Ki bu da onları geri getirme açısından bir başka neden olabilir.

Yıllardır soyları diriltme konusunu savunan New South Wales Üniversitesi’nden paleontolog Michael Archer, “Söz konusu olan, soyunu bizim tükettiğimiz bir tür ise, o zaman bunu denemek de bence bizim sorumluluğumuzdur,” diyor. Bazıları, artık olmayan bir türü canlandırmanın Tanrı rolü oynamaya eşdeğer olduğunu savunup buna karşı çıkıyor. Archer bu düşünceye kulak asmıyor. “Bence biz asıl bu hayvanları yok ettiğimizde Tanrı rolünü oynadık,” diyor.

Soyu diriltmeyi destekleyen bazı bilim insanlarıysa, bu tür bir çalışmanın somut artıları olacağını öne sürüyor. Biyolojik çeşitlilik, doğal icatların gerçekleştiği bir depo. Örneğin farmakolojik ilaçların çoğu sıfırdan icat edilmedi. Yine soyu tükenme tehlikesine karşı savunmasız olan yabani bitki türlerinde bulunan doğal bileşiklerden türetildi. Soyu tükenmiş bazı hayvanlar da bu bitkilerin ekosistemlerinde yaşamsal işlevlere sahip ve dirilmeleri, ekosistemlere yarar sağlayabilir...

*Carl Zimmer tarafından kaleme alınan, fotoğraflarını Robb Kendrick’in hazırladığı ‘Yeniden Canlandırmak’ adlı yazının tamamını National Geographic’in Nisan sayısında okuyabilirsiniz.
► Spoiler Göster
► Spoiler Göster
Kullanıcı avatarı
Diabolus Ipsum Amans
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 12053
Kayıt: 18 May 2010 22:56
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Veritas
Favori Anime: One Piece
Konum: OutLanD
İletişim:

Güzel konu panpito. Mamutlar geri gelebilse ve etleri yenilebilirse eğer güzel olur.
Betrayer... In truth, it was I who was betrayed. Still, I am hunted. Still, I am hated. Now, my blind eyes can see what others cannot.
Sae
Mesajlar: 2965
Kayıt: 23 Tem 2012 15:12
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: -
Favori Anime: -

Bu gelişmeyi bekliyordum aslında ama Dinolar gelemedikten sonra neye yarar :(
Resim
► Spoiler Göster
► Spoiler Göster
Kullanıcı avatarı
Deathwing
Mesajlar: 2774
Kayıt: 17 Haz 2010 22:27
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Yok
Favori Anime: Yok
Konum: 41° 0'48.48"K 28°55'58.53"D

Getirsinler tabi de hiç götürmeselermiş zamanında daha iyi olurmuş.
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,

There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
Kullanıcı avatarı
redstak
Mesajlar: 3680
Kayıt: 23 Mar 2012 23:59
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: HxH- Slam Dunk- Shingeki no Kyojin -
Favori Anime: Slam Duk - Hunter X Hunter - JoJo - Shingeki no Kyojin
Konum: Karşıyaka-İzmir

Bence geri dönsünler iyi olur. Peki bir soru soracağım bu yöntem ile insanlarda geri gelebilir mi ?
Kullanıcı avatarı
Frostguard
Mesajlar: 3212
Kayıt: 22 Şub 2012 19:10
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Bleach, Gamaran, Rain, Tower of God, Naruto, One Piece, One Punch Man, Tate no Yuusha no Nariagari.
Favori Anime: Bleach, One Piece, Hellsing Ultimate, Re:Zero kara Hajimeru Isekai Seikatsu, One Punch Man, Overlord, Inuyashiki, Kobayashi-san Chi no Maid Dragon.
Konum: Halls of the Black Temple

Getirseler pek bir şey ifade etmez hatta gereksiz olur. İnsanlar yüzünden zaten Gezegenin kaynakları hızlı bitiyor (daha var bir sürü kaynak ama genede tükenmeye mahkum. İnsanlar ise bunu hızlandırıyorlar).

@Redstak
Şu anda getirtmezler ama teknik olarak geri gelebilir. Tabi anıları geri gelir mi orası ayrı.
Resim

"Imprisoned for ten thousand years. Banished from my own homeland. And now you dare enter my realm? You are not prepared..."

[quote]"Great men are forged in fire, it is the privilege of lesser men to light the flame" - The Doctor[/quote]

[quote]"I'll be carrying nothing from Gontranno, but this lesson: Never trust anyone and rely on your instincts. Forget the past, i'll never find peace here. So, i'll seek justice for myself. I'll choose... the truth i like.[/quote]
Hitman
Mesajlar: 2732
Kayıt: 15 Haz 2012 14:18
Favori Anime: .

.
En son Hitman tarafından 15 May 2020 14:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Sae
Mesajlar: 2965
Kayıt: 23 Tem 2012 15:12
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: -
Favori Anime: -

Frostguard yazdı:Getirseler pek bir şey ifade etmez hatta gereksiz olur. İnsanlar yüzünden zaten Gezegenin kaynakları hızlı bitiyor (daha var bir sürü kaynak ama genede tükenmeye mahkum. İnsanlar ise bunu hızlandırıyorlar).

@Redstak
Şu anda getirtmezler ama teknik olarak geri gelebilir. Tabi anıları geri gelir mi orası ayrı.
redstak yazdı:Bence geri dönsünler iyi olur. Peki bir soru soracağım bu yöntem ile insanlarda geri gelebilir mi ?
Direk diriltilmiyor genlerinden yeniden meydana getiriliyorlar. Bazı özellikler genetiğe işler bazıları işlemez. Genetiğe işleyen şeyler genelde doğuştan gelen şeylerdir. Ubber kaslı birini ubber kaslarıyla beraber, sakat birini sakatlığı ile beraber aynı şekilde bir alimi bilgisi ile beraber getiremezsiniz bunlar genetiğe dahil değil. Öyle olsaydı herkezin bilgisinin yarısı çocuğuna geçerdi.

Ayrıca şunuda belirteyim daha yeni döllenmiş bir embriyo kullanılmadığı sürece mükemmel biçimde geri gelemezler. Çok hızlı yaşlanır tez ölürler. Yani direk hayvanların doğaya dahil olacağını düşünmeyin.
Resim
► Spoiler Göster
► Spoiler Göster
Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

İnsansı formları geri getirme olasılığı :evil:
Kullanıcı avatarı
Deathwing
Mesajlar: 2774
Kayıt: 17 Haz 2010 22:27
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Yok
Favori Anime: Yok
Konum: 41° 0'48.48"K 28°55'58.53"D

Celebhol yazdı:İnsansı formları geri getirme olasılığı :evil:
La ortalıkta yeteri kadar maymundan hallice insan var zaten, daha da kalabalık edip napıcaksın.
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,

There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
Cevapla

“Bilim” sayfasına dön