Değerli arkadaşlar sitemizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Forumu güncel tutmaya ve olabildiğince ilgilenmeye çalışıyoruz. Sitemize girince üye olup ilgilendiğiniz manga konularına mesaj atarsanız seviniriz.

Genel Felsefe Başlığı

Sae
Mesajlar: 2965
Kayıt: 23 Tem 2012 15:12
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: -
Favori Anime: -

Celebhol yazdı:Edit: İllüzyon desek de gerçek desek eninde sonunda çabalamaya devam etmeyecek miyiz zaten? Özgür irade konusunda tartışmıştık, o da aynı aslında. Özgür irade olsa da olmasa da çabalamaya devam etmeyecek miyiz?
Ben -özgür irade olsa da olmasa da- edeceğimi biliyorum.
Bende hemen hemen aynı şekilde düşünüyorum. Çabalamamanın bir anlamı yok, herhangi bir şekilde iyi bir manaya gelemez. Ama çabalamak bir ihtimal anlamlı olabilir her şekilde çabalamamaktan iyidir.
Celebhol yazdı:Peki ya doğru bildiğimiz şeyler ne olacak? Dünyayı bir illüzyon olarak biliyorsak nasıl bilimi geliştirdik?
Haklısın, gerçeği bilmek konusunda %100 değiliz yani mutlak değiliz ama %0 da değiliz. Eğer hiç bir şeyi bilemeyecek olsaydık... böyle bir şey yok. Şu an bizim bunu konuşmamız bile bunun kanıtı değil mi? Bilgi üstüne düşünebilen ama bildiği her şeyin yalan olduğunu düşünen varlık :laugh:
İlizyonda nasıl desem bu ilizyon bambaşka bir rüya falan değil. Hepimiz dünyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bir yerde evrim gibi aslında soğuktan ölmeyeceğine inanan soğuktan ölüyor ve bunu görenler soğuktan öleceklerini anlıyorlar. Soğuğun ölümcül olabileceğine inanmak daha çok tutuyor haliyle herkez ilizyonlarını buna göre adapte ediyor. Bu şekilde dinler falanda gelişti ancak dinlerin en tutulduğu, skolastik düşüncenin en hakim olduğu zamanlarda bile bilim gelişmeye devam etti. Bilime önem verilmediği zamanlarda bile. Çünkü ne olursa olsun en somut olan bilimdir. Her zaman taş üstüne taş koyarak devam etti böylece.

İlizyonlarda devamlı değişime uğradı. Belki patlayan yanardağın içinde 5000 yıl önce bir adamın gerçeğine göre ejderha vardı başkasına göre bir tanrı vardı. En tutulan hangisiyse ona itibar edilir hep ama gerçeğe yakın olan hep daha tutarlı oluyor. Şuan bile bir ejderhanın alev püskürttüğüne inanılabilir ama ne kadar tutarlı olur? Ne kadar çelişkisiz olur? Evet insanlar neye inanırlarsa inansınlar gerçeği değiştiremezler, Carl Sagan'ın ''inanmak istemiyorum bilmek istiyorum'' sözü gibi inanmayı bırakıp bilmek için araştırmak daha tutarlı olacaktır. Bu yüzden bana görede bilime önem verilmeli.
Konu Dışı
Bu yazım çok kopuk oldu sanırım. Yine de sonunda biraz uzlaşmaya varabilmemiz güzel :laugh:
Resim
► Spoiler Göster
► Spoiler Göster
Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

...
En son Celebhol tarafından 16 Eki 2018 04:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

...
En son Celebhol tarafından 16 Eki 2018 02:55 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
WhiteMoustache
Mesajlar: 972
Kayıt: 04 Kas 2014 04:37
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Naruto, One Piece.
Favori Anime: Naruto, One Piece.

Bunlar Dinde bize geçiriyorlardı, bizde burada geçirelim. İntikam Vakti...
Resim


Fan Kulübler
► Spoiler Göster
Cevapla

“Felsefe” sayfasına dön